Blue Card

Mavi Kart (Blue Card), AB/AEA ülke vatandaşı olmayan nitelikli insanlar için çalışma ve oturma izni veren özel bir programdır. Avrupa Birliği dışında kalan eğitimli ve nitelikli insanları Avrupa’ya çekmek için tasarlanmış ve uygulamaya konulmuştur.

Eğitimli ve nitelikli insanları hedef alan ve onlar için Avrupa’ya yerleşmeyi kolaylaştıran özelliklere sahip olan Blue Card 2012 yılından bu yana resmi olarak yürürlüktedir. Blue Card programı ile 3 yılın bitiminde süresiz/kalıcı oturuma başvuru hakkına sahip olursunuz. Yabancı diliniz var ise bu süre 2 yıla inmektedir.

Blue Card ile hem siz hemde aileniz Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım, eğitim, yaşam ve çalışma hakkına sahip olursunuz.

Blue Card ın bir diğer avantajlarından biri ise, mavi kartınızı aldıktan 18 ay sonra başka bir avrupa ülkesine yerleşip hayatınızı orda da devam ettrebilirsiniz.

Ayrıca Mavi Kartınızı aldıktan sonra hem siz hem aile bireyleriniz art arda on iki ay boyunca oturum  izni hakkınızı kaybetmeden yabancı bir ülkede bulunabilirsiniz.

Dilerseniz Blue Card ınızı aldıktan hemen sonra aile bireylerinizi geldiğiniz ülkeye getirebilirsiniz. Aile bireyleriniz herhangi bir dil şartına ve çalışma kısıtlamasına sahip olmadan diledikleri iş te özgürce çalışabilir ve istedikleri eğitimleri ücretsiz olarak alabilirler.

AB ulkeleri içinde Blue Card vermeyi kabul eden ülkeler;

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan , Kıbrıs , Çek Cumhuriyeti, Estonya , Finlandiya , Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan , İtalya , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta , Hollanda, Polonya , Portekiz , Romanya , Slovakya, Slovenya , İspanya ve İsveç.

Avrupa Birliği içinde en çok Blue Card veren ve bu yüzden en çok tercih edilen ülke olan Almanya; Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) Nürnberg'de açıkladığı verilere göre 2018 yılında 27 bin kişiye Mavi Kart vermiştir.

Yine benzer şekilde Avrupa Birliği genelinde 2017 yılında verilen Mavi Kartların yüzde 84,5'i Almanya tarafından verilmiştir. Almanya uygulamanın başladığı 2012 yılından bu yana yaklaşık 104 bin kişiye Mavi Kart vermiştir.

Mavi Kart alarak çalışmak üzere Almanya'ya gelenler arasında Türk vatandaşları dördüncü sırada yer almakta ve BAMF verilerine göre, 2018 yılında bin 298 Türk vatandaşına Almanya tarafından Mavi Kart verilmiştir. 2018 yılı sonu itibarıyla, Almanya'da Mavi Kart ile çalışan Türklerin sayısının ise 2 bin 476 olduğu bilinmektedir.

Blue Card veren ülkelerin en başında gelen Almanya dan sonra en çok mavi kart veren ülkeler sırasıyla Polonya, Fransa, Italya ve Avusturya dır.

Avrupa Birliği Blue Card alabilmek için genel olarak aşağıdaki koşulları karşılamanız gerekmektedir;

Diplomanızın ve sertifikalarınızın avrupa birliğinde geçerli denkliklerinin alınmış olması. (Bu işlem ilgili ülkenin eğitim yasalarına ve resmi prosedürlerine uygun olarak kurumumuz tarafından yapılmaktadır.)

Meslek Lisesi, Önlisans, Lisans veya Yüksek Lisans diplomalarından birine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer Diplomanız yok ise, alanınızda mesleki eğitim sertifikası (Ustalık veya usta öğreticilik) sahibi olmanız gerekmektedir.

Bir diğer şart ise, AB'de geçerli bir iş akdiniz veya bağlayıcı iş teklifiniz olması gerekmekte ve 2021 yılı itibarı ile yılda en az brüt 56 bin 800 euro kazanmaları şartı aranmaktadır. Tıp, mühendislik veya doğa bilimleri alanında çalışanların yılda brüt 44 bin 304 euro kazanmaları da Mavi Kart alabilmeleri için yeterli sayılmaktadır.

Dil Bilgisi;

Akademik meslekler ve sağlıkla ilgili meslekler için genel olarak B2 seviyesinde dil eğitimi bilgisi, Doktorlar için B2 veya C1 seviyesinde dil eğitimi bilgisi, Diğer meslekler için ise genel olarak A2 veya B1 seviyesinde dil eğitimi bilgisi beklenmektedir. Aldığınız eğitimlerin Milli eğitim bakanlığı onaylı veya Almanya nın belirlediği eğitim kurumlarından alınmış olması gerekmektedir.

Denkliğinizi alma sürecinde iken veya sonrasında dil eğitiminizi alabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

Eğer dil bilginiz yok ise;

Dilerseniz mesleki denklik uyumunu aldıktan sonra, Almanya iş arama vizesine başvurabilir, 6 aylık iş arama vizesini aldığınızda Almanya ya gidip hem iş arayabilir hemde Almanya da dil eğitimi alabilirsiniz. Almanya da işinizi bulduğunuz zaman, iş arama vizenizi ister blue card’a isterseniz de oturum veya çalışma iznine çevrebilirsiniz.

Son olarak da bazı mesleki branşlarda deneyim gerekmemekle birlikte bazı branşlarda ise mesleğinizde mümkünse 2 yada 3 yıllık bir iş geçmişinizin olması olumlu bir katkı sunmaktadır.

Denkliğinizi aldıktan sonra bağlayıcı bir iş teklifiniz olmasa dahi, Almanya iş arama vizesine başvurabilir ve verilen 6 aylık iş arama vizesinde Almanya ya giderek iş arama sürecini Almanya da devam ettirebilirsiniz. Zaten daha önce mesleki denkliğinizi aldığınız için iş bulma süreciniz daha rahat gerçekleşecektir.

International Vize olarak başvuru sürecinizde ve sonrasında işlemlerinizin sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi için gerekli olan tüm yasal ve resmi süreçlerde uzman hukukçularımız ve profesyonel danışmanlarımızla birlikte uzun yılların da verdiği deneyim ile müvekillerimizin yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz. Eğitim belgelerinizin denkliklerinin alınması ve tüm başvuru sürecinde her zaman yanınızdayız.

Eğer koşullarınız Blue Card için uygun değilse, yine oturum ve çalışma izni alabilmek için, Avrupa Birliği Ankara anlaşması vizelerine, oturum ve çalışma izni, iş arama vizesi, yatırım – girişimci vizesi ve  iş kurma vizesi ne başvurabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
Kimler Blue Card’a başvurabilir?

-          Meslek Lisesi, Önlisans, Lisans veya Yüksek Lisans mezunları.

-          Mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlar. (Ustalık veya Usta öğreticilik)

-          Avrupa Birliği ülkelerinden iş teklifi ve iş sözleşmesi almış olanlar.

-          55 yaşından gün almamış olanlar.

-          Yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamış olanlar.

Hangi Avrupa ülkeleri Blue Card verebilir?

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan , Kıbrıs , Çek Cumhuriyeti, Estonya , Finlandiya , Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan , İtalya , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta , Hollanda , Polonya , Portekiz , Romanya , Slovakya, Slovenya , İspanya ve İsveç.

Blue Card’ın avantajları nelerdir?

Hem siz hemde aile bireyleriniz, bir Almanya vatandaşı ile aynı haklara sahip olursunuz.

Blue Card ile hem siz hemde aileniz Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım, eğitim, yaşam ve çalışma hakkına sahip olursunuz.

Blue Card ın bir diğer avantajlarından biri ise, mavi kartınızı aldıktan 18 ay sonra başka bir avrupa ülkesine yerleşip hayatınızı orda da devam ettrebilirsiniz.

Ayrıca Mavi Kartınızı aldıktan sonra hem siz hem aile bireyleriniz art arda on iki ay boyunca oturma izni hakkınızı kaybetmeden yabancı bir ülkede bulunabilirsiniz.

Aile bireyleriniz herhangi bir dil şartına ve çalışma kısıtlamasına sahip olmadan diledikleri iş te çalışabilir ve istedikleri eğitimleri ücretsiz olarak alabilirler.

Son olarak da belirli bir süre ikamet ettikten sonra kalıcı / süresiz oturum hakkına sahip olur, bu aşamadan sonrada Almanya vatandaşlığına geçiş hakkı kazanırsınız.

Blue Card icin dil gereksinimi varmidir?

Blue Card icin mesleğinizi yapabilecek düzeyde yabancı dile sahip olmanız gerekmektedir. Her meslek ve ülkeye göre dil seviyesi farklılık göstermektedir. (Denklik işlemleriniz devam ederken  veya sonrasında bu eğitimi alabilirsiniz. )

Ayrıca Denkliğinizi aldıktan sonra Almanya iş arama vizesine başvurup, Almanya da iş ararken de dil eğitimi alabilir ve işinizi bulduktan sonra da Blue Card veya diğer oturum ve çalışma vizesine başvurabilirsiniz.

Avrupa da çalışmak için mesleki denklik almak şart mıdır?

Denkliği alınmayan hiçbir sertifika yada diploma ile çalışılamaz. Denklik alma süreci resmi olarak 3 ay (90 gün) sonunda onaylanır. Bu süre denklik veren kurumun yoğunluğuna göre kısmen uzayabilir.

Denklik çalışmanız için zorunlu bir belge olduğundan dolayı, denklik belgesi olmadan firmaların iş sözleşmesi yapma olasılığı her zaman daha düşüktür.

Mavi diploma yada Uluslar arası geçerliliği olan bir diplomanız veya sertifikanız olsa dahi, mesleki denkliği almak mecburidir.

Denklik müracaatı yapmadan önce alınmış bir iş kontratı alan adaylar için denklik sonucunu alma süresi 2 ila 6 hafta arasındadır.

Kaç Çeşit Denklik Sonucu Vardır?

Tam Denklik  : Üniversiteniz yada Eğitim aldığınız kurum Avrupa Birliği tarafından tanınmış ve aldığınız eğitim yeterli olarak görüldüğü denklik türüdür. Tam yetki ile çalışmanıza izin veren resmi bir belgedir.

Kısmi Denklik : Üniversiteniz yada Eğitim aldığınız kurum Avrupa Birliği tarafından tanınmış ama aldığınız eğitim kismi olarak yetersiz olarak görülmüştür. Bazı ders ve projelerde kendinizi geliştirmeniz gerektiği belirtilen denkliktir. Çalışmanıza izin verilir ama tam imza yetkili için tamamlayıcı eğitim almanız gerektiğini belirten bir belgedir.